Bedrijfslening lastig? Verkoop je aandelen! | Bedrijfsleningen.COM

Extra bedrijfsfinanciering via banken is voor ondernemers op dit moment lastig. Een bedrijfslening houdt in dat je extra vreemd vermogen aantrekt. Je kunt ook overwegen een deel eigen vermogen te verkopen in de vorm van aandelen. Een consequentie is wel dat de zeggenschapsstructuur veranderd, oftewel: je hebt niet meer 100% de macht over je bedrijf. Toch kan dit een interessante optie zijn, omdat je hiermee wel meer financiële middelen tot je beschikking kan hebben die je kunt investeren in de groei van je bedrijf.

Er zijn verschillende soorten aandeelhouders die je kan interesseren voor je bedrijf. Elk heeft zo z’n voordelen.

Bedrijfsfinanciering lastig? Business angels als aandeelhouder

Recent onderzoek van het OECD toont aan dat deze vorm van bedrijfsfinanciering een aardig stabiel alternatief is t.o.v. financiering via banken. Business angels, ook wel informal investors genoemd, zijn vaak zelf ondernemer of ondernemer geweest. Ze vinden het leuk om geld te verdienen en om jonge ondernemers te begeleiden. Dat vereist dat er ook een klik moet zijn tussen de ondernemer en de business angel.

Een voordeel van business angels is dat de een grote schat aan ervaring kunnen meebrengen. Een ander voordeel is dat een business angel persoonlijk vertrouwen in u belangrijker vindt dan de uitkomst van een kredietbeoordelingsprogramma. Business angels zijn zelf ondernemer of dit geweest en begrijpen vaak dat je risico moet nemen.

Bedrijfsfinanciering lastig? Private investeerders als aandeelhouder: venture capital en private equity

Voor innovatieve starters zijn venture capitalists een bron van bedrijfsfinanciering. Dit zijn investeringsfondsen met een pot geld die investeren in veelbelovende, maar tevens risicovolle high tech bedrijfjes. Private equity is voor bedrijven die voorbij de opstartfase zijn en al omzet hebben.

Voordeel van deze private investeerders is dat ze net zoals bij business angels ervaring hebben. Deze ervaring richt zich meer op het bouwen en verkopen van een succesvol bedrijf. Naast ervaring hebben ze vaak een sterk netwerk wat handig zijn. Ook hebben ze vaak informatie over de markt en technologie via verschillende bronnen hetgeen erg handig is als je een goede strategie wilt bepalen voor je bedrijf.

Bedrijfsfinanciering lastig? De overheid als aandeelhouder

Ook de overhead participeert regelmatig in bedrijven. Dit doet ze via regionale investeringsmaatschappijen zoals de BOM en LIOF en de NOM. Een voordeel is dat de overheid soms eerder zal investeren in uw startende bedrijf dan een private investeerder. Een ander voordeel van de overheid als aandeelhouder is dat u hiermee wellicht interessanter wordt voor private investeerders; de overheid geeft een extra garantie of symbolisch kwaliteitskeurmerk af, waardoor uw bedrijf iets minder risicovol overkomt.