Bedrijfslening aanvragen zonder bank in 2012 | Bedrijfsleningen.COM

Een bedrijfslening aanvragen zonder bank is goed mogelijk, ook tijdens de recessie! Wist je dat er altijd andere creatieve manieren zijn om aan een bedrijfslening te komen?

Ondernemers die dit jaar een bedrijfslening willen van de bank, zullen het nog moeilijker krijgen dan dat ze het nu al hebben. Volgens een recent artikel in het Financieele Dagblad zal de financiering vanuit banken aan MKB bedrijven dit jaar dalen met 20%.

Volgens het artikel zijn de transactiekosten voor een kleinere ondernemer niet veel minder dan bij een grotere onderneming. Dit betekent dat het efficiënter is voor een bankier om geld te verstrekken aan grotere MKB bedrijven dan ‘de kleintjes’.

Het probleem is hierdoor dat vooral het klein en onderkant van het middenbedrijf hier de dupe van gaan worden.

Het is daarom noodzaak dat ondernemers inzicht krijgen in alternatieve financieringsvormen.

Hierbij een beknopte samenvatting:

Bedrijfslening aanvragen zonder bank: op zoek naar aandeelhouders

Een bedrijfslening is een schuld en staat aan de rechterkant van de balans. Het is ook een mogelijkheid om additioneel kapitaal aan te trekken door een deel van het aandelenkapitaal te verkopen aan derden. Denk bijv. aan investeerders.

Het aanbod van private investeerders is in Nederland beperkt. Vooral voor het kleinbedrijf. Er zijn tal van grote investeringsfondsen, maar deze richten zich voornamelijk op bedrijven die meer dan een miljoen euro omzet draaien. Voor kleine ondernemers kom je eerder uit in het informele leencircuit. Denk aan kennissen, of oud ervaren ondernemers die het leuk vinden om startende ondernemers te helpen.

Bedrijfslening aanvragen zonder bank: financiering via internet

Recentelijk kunnen ondernemers ook via internet een financieringsvraag uitzetten. Bij zgn. crowdfunding sites zet je neer hoeveel geld je nodig hebt en welke vergoeding daar tegenover staat. Is een investeerder geïnteresseerd om jouw geld uit te lenen, dan kan hij zelf aangeven hoeveel hij jou wilt uitlenen. Een investeerder leent meestal niet het hele bedrag wat je nodig hebt uit, maar een gedeelte daarvan. Waarschijnlijk doet een investeerder zo aan risicospreiding.

Bedrijfslening aanvragen zonder bank: microkredieten

Voor het kleinbedrijf heeft de overheid een speciaal ‘potje’ wat microkrediet heet. Dit is een vorm van krediet tot 50.000 euro. Het microkrediet wordt uitgegeven door een overheidsorganisatie genaamd Qredits. Deze organisatie werkt niet met standaardleningen. Afhankelijk van je situatie en welke wensen er zijn wordt er een ‘op maat’ lening gemaakt. Een bedrijfsadviseur zal namens Qredits je advies geven op je ondernemingsplan. Het rentepercentage van microkrediet ligt tussen de 5% a 13%. De maximale looptijd van een microkrediet is 10 jaar.